Plant een boom

Plant een boom

Spread is als productpartner aangesloten bij de organisatie Trees for All. Hiermee bieden wij jou de kans om vrijwillig één of meerdere bomen te planten waardoor je de uitgestoten hoeveelheid CO2 tijdens je vliegreis (gedeeltelijk) kunt compenseren. Bomen nemen namelijk CO2 uit de lucht op en zetten dit om naar zuurstof. Het planten van een boom kan tijdens het boeken van een vliegticket; na het invullen van je persoonlijke gegevens kan je zelf bepalen of je van deze dienst gebruik wilt maken.

Wie is Trees for All?

Trees for All is een organisatie die wereldwijd op een duurzame wijze bomen planten in nieuwe of bestaande bossen. De organisatie voldoet aan het CBF-keurmerk waarmee strenge kwaliteitseisen worden gewaarborgd. Zo weet je zeker dat je donatie ook daadwerkelijk een bijdrage levert aan een betere wereld. Trees for All heeft met haar huidige en afgeronde projecten inmiddels al 5 miljoen bomen en struiken wereldwijd kunnen planten in 15 verschillende bossen. Deze projecten vinden plaats in verschillende gebieden zoals onder andere Costa Rica, Oeganda, Maleisië en dichtbij huis in Nederland. Door het planten van bos in deze gebieden heeft Trees for All in samenwerking met haar partners al 280 duizend ton vervuilende CO2 kunnen compenseren.

In welk gebied wordt mijn boom geplant?

Wanneer je ervoor kiest om een boom te planten, wordt deze boom geplant in het tropisch regenwoud Kibale National Park gelegen in Oeganda. Dit is een van de mooiste regenwouden van Oost-Afrika met een rijke flora en fauna. Door ontbossing heeft dit gebied de afgelopen decennia enorme schade opgelopen waardoor het leefgebied van veel verschillende diersoorten wordt bedreigd. In dit tropisch regenwoud leven ongeveer 375 soorten vogels en 70 verschillende zoogdieren zoals de bedreigde chimpansee en franjeaap. Het project is gestart in 2018 en wordt uitgevoerd in samenwerking met de lokale bevolking, wat voor hen resulteert in extra werk en inkomen.

Hoeveel bomen moet ik planten om mijn vliegreis te compenseren?

Hoeveel bomen je exact moet planten voor het (gedeeltelijk) compenseren van je uitstoot is moeilijk te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de leeftijd van de boom en het soort. Daarnaast is het vooraf niet te bepalen hoe oud een boom wordt en kan dit variëren van één tot wel 100 jaar en ouder. Een boom compenseert gemiddeld jaarlijks ongeveer 20 kilogram CO2. Hoe ouder de boom wordt die je plant, hoe meer CO2 jij dus op lange termijn kunt compenseren.

Stel je boekt een vliegreis (retour) van Amsterdam naar Milaan. Dit is een afstand van ongeveer 1.000 kilometer. Tijdens deze vliegreis stoot je 320 kilogram CO2 uit volgens de emissiefactoren van Milieu Centraal. Wanneer je één boom zou planten, is je CO2-uitstoot van deze vliegreis volgens bovenstaand voorbeeld na ongeveer 16 jaar gecompenseerd. Hoewel het moeilijk te zeggen is hoeveel bomen je exact moet planten om je CO2-uitstoot te compenseren, kan je het planten van een boom ook zien als het beperken van je ecologische voetafdruk en in ieder geval iets terug willen doen voor onze aarde!

Reistips rechtstreeks in je inbox

Schrijf je in voor €5 korting op je boeking.